通渠大炮坑渠堵塞別拿熱水沖,只需這3招,1分鐘就能通開

銅鑼灣通渠通渠公司98159809通渠大炮水道是我們日常生活中不可或缺的東西通渠大炮,每日都需要使用通渠大炮,各種污糟嘢經過清潔後嘅污水最終將流入坑渠 ,而且,如果你唔覺意將仲大嘅嘢沖進去,就太糟糕了。 隨著時間的推移,特別是那些油污,將殘留在管道中,最終整個管道將被堵塞,水不可避免地流不下去,那麼,家裡的坑渠堵了該怎麼疏通

一、坑渠塞咗係乜嘢原因?

有些朋友屋企嘅排水管嘅管口冇安裝濾網,抑或有朋友把濾網拿掉了,于是呢,排水嘅時候,有異物隨著水流一起排出時,就好易導致排水管堵塞,係大家屋企水管堵塞最常見嘅原因之一。

打開水龍頭,仔細觀察吓,到底係管道邊個部分漏水,如果水係由管道下方流出嘅話,咁係下面嘅管道塞咗。 如果係管道中間嘅位置漏水,咁應該係塑料管道嚿塞咗。 要是兩個反水彎漏水嘅話,應該係打橫嘅條管道不通暢了。

二、坑渠塞咗點算?

1、地漏堵塞

廁所 嘅坑渠就經常堵塞! 有時候冲個凉,水半日流唔出去,就只能企喺髒水度非常核突。 坑渠堵塞,無非就係因為一些頭髮,廁紙,仲有啲花心嘅垃圾。 好多家庭都會選擇用手指把那些雜物掏乾淨,掏唔乾淨唔講,要不了多久又會堵死!

洗衣機會有專門的下水通道,但是根據季節變換,下水管道總是散發臭味,還會從裡面飛出小蟲子。 所以出水口千祈唔好直接插進地漏,試試畀管道套上一個密封圈,密封塞多層螺紋貼合管道,彈既卡住了管道,又唔會掉落喺管道內,遠離臭氣蚊蟲。

2、水槽堵塞

廚房是煮飯的地方,我們每天都會進入,水槽堵了的原因大致有以下幾點:有不能被溶解的固體調入水槽排水管,卡在了彎頭 仲有就係大量嘅油污冇被及時排出,都堆積在了管道里導致堵塞。

所以很容易堵塞而且有異味,讓人頭痛不已。 我們首先可以用可伸縮的清理器,它身上尖銳的倒刺,可直接把菜葉、毛髮、食物殘渣等堵塞物勾出來,進行疏通,不損傷管道。

3、馬桶堵塞

家居生活最怕的就是廁所馬桶堵了的問題,通常都會找專門 >疏通我們首先需要看是什麼原因引起的堵塞,如果是較軟材質造成的,例如抹布、女性用紙、抹布等這類物品造成馬桶堵塞,就需要專門的通廁工具,來進行疏通。 每個家庭都應該有一款通渠嘅神器,強悍壓力瞬間疏通,請人嚟修廢力又費時,壓縮氣體瞬間放出強大壓力,輕鬆沖走馬桶或管道堵塞物。

三、疏通坑渠的小技巧

1、坑渠疏通劑

可以用坑渠疏通劑混合水,然後根據它包裝上面提示嘅方法嚟疏通坑渠,呢種方法係最針對坑渠堵塞嘅方法。 但如果唔想去買坑渠疏通劑,我哋可以換個方法,自己用家入面嘅洗衣粉加梳打粉同醋嚟疏通坑渠。 方法好簡單,就係先將洗衣粉同梳打粉倒入堵住嘅坑渠中,然後喺入面倒入一些嘅醋,然後用家入面嘅衣架直頭捅即可。

2、圓木棍

找一根與坑渠差不多大的圓木棍,插進坑渠,最好是在木棍上綁一塊毛巾,以免弄壞管子,然後在水池裡放些水,不停的迅速上下抽動木棍,這樣藏在坑渠的垃圾就會被撐開,從而管道也就通 呢個方法係小編睇通坑渠師傅常用嘅伎倆。

3、火鹼

呢個方法都好管用,但唔適合塑料排水道管使用,唔係可能會燒壞水管。 我哋燒壺滾水先,燒完後把火碱倒入坑渠口度,然後喺堵住嘅地方,火碱會坿著喺嗰啲污垢上。 然後再將事先燒好嘅滾水倒入坑渠口,令水溶解火碱,這樣溶解時發生嘅反應就能將呢啲污漬全部都融化掉晒,然後多用啲水把坑渠口沖乾淨就得喇。

上述內容便是關於屋企嘅坑渠塞咗应该点疏通嘅全部知識了,希望能夠幫到有需要嘅朋友們。 因此,当廚房坑渠堵塞時,唔好淨係用熱水沖洗,而要添加其他去污材料以達到理想嘅效果,使用上述疏通技巧之後緊,我哋可以睇下坑渠是否正常工作。 銅鑼灣通渠通渠公司 通渠大炮

通渠大炮